Over ons museum
In 1956 werd de eerste steen van het museum Schoonewelle gelegd voor het toenmalige museum aan de Zomerdijk. Het toenmalige museum werd qua inhoud gevormd uit een zeer grote verscheidenheid aan spullen van een particuliere verzamelaar, namelijk heer Roelof Schoonewelle senior. Deze kwam in 1960 te overlijden en tot 1994 werd Roelof `Schoonewelle junior de directeur en zelfstandig preparateur van het gelijknamige museum. Tijden van voor- en tegenspoed wisselden mekaar af en in 2021 werd een geheel nieuwe locatie betrokken. Qua plek in meerder opzicht uniek vooral omdat die locatie, Handelskade, nota bene tegenover het ontstaan van de collecties van Schoonewelle senior, in de Kerkstraat. Daar gevestigd, samen met andere partijen, vormt ze Sluispoort.Sinds lange tijd is de naam van het natuurhistorische museum veranderd in Schoonewelle, natuur en ambacht.
Het bestuur wil de relatie tussen natuur en mens tot uitdrukking brengen. Ze doet dat door op een inspirerende, artistieke en educatieve wijze de verschillende collecties, waaronder primair de naturalia van de collectie Schoonewelle, verwante collecties waarin het natuurbedrijf tot uitdrukking komt en artistiek materiaal van kunstenaars als Frederik Weijs die het met de natuur verbonden ambacht uitbeelden. Ze brengt veel hiervan in een museale omgeving bij elkaar. De hoofd- en wisseltentoonstellingen hebben een uitstraling die bijdraagt tot landelijke bekendheid.
Museumregistratie
Schoonewelle is sinds 17 oktober 2002 een officieel geregistreerd museum en is opgenomen in het Nederlands Museumregister. Schoonewelle heeft aangetoond op verantwoorde wijze de museale taak te vervullen.