Tentoonstellingen

Ga naar de site van Jeugd Natuurclub De Wieden


 
 
Tentoonstellingen

Vaste tentoonstellingen:

Collectie Schoonewelle
De bekende collectie Schoonewelle is permanent te zien; een collectie met geprepareerde vogels en zoogdieren. Voor de kinderen is er een speurtocht.
Eeuwenoude Sporen
De grote lijn in deze tentoonstelling omvat een periode van zo’n 2000 jaar regionale historie en wording van ons landschap met een gewaagde blik in de toekomst; u zult acteurs uit de titel gaan zien: big five, maar ook small five... . Het is een verhaal dat nooit af is en we zijn voornemens er steeds weer nieuwe accenten uit te lichten.
Geschiedenis van Zwartsluis
Museum Schoonewelle laat door middel van oude kaarten, foto’s en objecten een goed beeld zien van de geschiedenis van Zwartsluis.
Collectie Berthus Klomp
Berthus Klomp wordt ook wel de Rembrandt onder de klompenmakers genoemd. Zijn klompen pronken in musea van Moskou tot New York en van Arnhem tot Stockholm.
Wisseltentoonstelling(en):

Expositie:  Expositie 'Vleugels en Vlerken' van Han van Hagen en Lia van Rhijn.

De nieuwe thematentoonstelling in Museum Schoonewelle sluit enorm goed aan bij de oorsprong van dit museum, dat in 2018 maar liefst 60 jaar bestaat. De expositie ‘Vleugels en Vlerken’ zorgt er tot en met 4 november voor een hoog ‘fladdergehalte’.

De exposanten van ‘Vleugels en Vlerken’ zijn Han van Hagen en Lia van Rhijn, een kunstenaarsduo uit Zuidwolde dat z’n sporen in de kunstwereld verdiend heeft. Han van Hagen houdt zich bezig met etsen. Op zich al bijzonder, omdat deze kunstvorm bepaald niet alledaags is. Sterker nog, op professionele wijze zijn hier slechts vijf kunstenaars in ons land actief mee. Partner Lia van Rhijn maakt keramiek. Zij vervaardigt zowel gedraaid werk als handgevormde sculpturen.

In de expositie ‘Vleugels en Vlerken’ ligt de nadruk, zoals de titel al doet vermoeden, op alles wat vliegt. En daarbij worden de etsen van Han en het keramiek van Lia op uitnodigende wijze gecombineerd met opgezette dieren, vooral vogels, uit de collectie van Schoonewelle. Bijzonder is dat Han van Hagen van één van deze opgezette dieren, een prachtige roek, een niet minder fraaie ets heeft vervaardigd. Beide worden natuurlijk bij elkaar gebracht in deze expositie. Naast alle gefladderde onderdelen van de expositie laten Han en Lia ook nog andere aspecten uit hun rijke collectie zien.

Belangstellenden worden van harte uitgenodigd ‘Vleugels en Vlerken’ met eigen ogen te komen bewonderen. Dat kan nog tot en met zaterdag 4 november in de expositieruimte op de tweede etage van Sluuspoort Zwartsluis.

 
Over Schoonewelle
Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht staat in Zwartsluis. De kern van de collectie van het museum is een veelzijdige verzameling, waarin de naturaliëncollectie-Schoonewelle met diorama- en vitrinepresentatie de veelsoortigheid van de natuur van het gebied Noord-West-Overijssel en omstreken demonstreert.

Roelof Johannes Schoonewelle (1889-1960) was de grondlegger van het huidige Museum voor Natuur en Ambacht. Als natuurliefhebber pur sang legde hij de basis voor een indrukwekkende collectie geprepareerde en opgezette dieren. Enkele jaren geleden is Schoonewelle verbouwd tot wat het nu is: een multi-functioneel Museum voor Natuur en Ambacht waar, naast de vaste expositie, mogelijkheden zijn voor tijdelijke exposities en de uitvoering van verscheidene culturele activiteiten.

___________________________________