SAKZ

Ga naar de site van Jeugd Natuurclub De Wieden


 
 
SAKZ
Geschiedenis
In het jaar 2000 werd het allereerste Kulturhus in Nederland geopend in Zwartsluis! Door de goede ervaringen die er in Hasselt waren op gedaan met het Scab, werd besloten dat voor de culturele invulling van het Kulturhus een beroep zou worden gedaan op een zelfde stichting.  Het Sakz werd opgericht, "Stichting Aktiviteiten Kulturhus Zwartsluis".

Drie culturele stichtingen (Scab uit Hasselt, Sceg uit Genemuiden en het SAKZ uit Zwartsluis) zorgen momenteel voor een compleet en breed cultureel aanbod waar alle inwoners uit Zwartewaterland en omstreken van kunnen genieten.

Vanwege een terugname in vrijwilligers en overlap met het in de kern aanwezige Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht is besloten tot verregaande samenwerking met ditzelfde museum. Het Sakz en Schoonewelle gaan samen onder één bestuur. Een speciale werkgroep verzorgt een jaarprogramma met volop variatie, waaronder literaire avonden, (natuur)lezingen en muzikale avonden.
 
Doelstelling:
Het organiseren in en vanuit Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht en het Sluziger Kulturhus van culturele activiteiten voor de gehele bevolking van Zwartsluis en omgeving, in de meest ruime zin van het woord.
 
Alle activiteiten zijn laagdrempelig, kleinschalig en voor iedereen toegankelijk.
 
Word ook vriend van het SAKZ!
Om vriend te worden van het Sakz kunt u zich melden bij de balie van Sluuspoort. De vriendenbijdrage aan het Sakz is minimaal € 12,- per gezin (meer mag!).
Activiteiten SAKZ
Deze vindt u terug in de agenda op www.beleefzwartsluis.nl en/of op www.sluuspoort.nl
 

Over Schoonewelle
Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht staat in Zwartsluis.
De kern van de collectie van het museum is een veelzijdige verzameling, waarin de naturaliëncollectie-Schoonewelle met diorama- en vitrinepresentatie de veelsoortigheid van de natuur van het gebied Noord-West-Overijssel en omstreken demonstreert.

Roelof Johannes Schoonewelle (1889-1960) was de grondlegger van het huidige Museum voor Natuur en Ambacht.
Als natuurliefhebber pur sang legde hij de basis voor een indrukwekkende collectie geprepareerde en opgezette dieren.
Enkele jaren geleden is Schoonewelle verbouwd tot wat het nu is: een multi-functioneel Museum voor Natuur en Ambacht waar, naast de vaste expositie, mogelijkheden zijn voor tijdelijke exposities en de uitvoering van verscheidene culturele activiteiten.

___________________________________