Open Monumentendag

Ga naar de site van Jeugd Natuurclub De Wieden


 
 
Sluuspoort kijkt terug op een bruisende Open Monumentendag 2016!

Afgelopen zaterdag vond het nationale evenement Open Monumentendag 2016 plaats in Sluuspoort. In het kader van het thema ‘Iconen en Symbolen´ werden er diverse activiteiten georganiseerd. Zo kon jong en oud deelnemen aan een foto speurtocht door Zwartsluis langs alle historische plekken in het dorp. Daarnaast organiseerde Sluuspoort voor het eerst ‘zwARTsluis’. Amateurkunstenaars konden gratis hun werk exposeren in Sluuspoort en verschillende kerken in Zwartsluis.
Door het prachtige weer en de Zwartsluizerzaterdag was het een gezellige drukte in het dorp en kon men genieten van de dorpspicknick op de Turfeilanden, de sloepenrace en de rondvaart naar de Meppelerdiepsluis door Rijkswaterstaat.
 
Op deze dag is ook de winnaar van de wedstrijd voor het ontwerpen van het logo voor de Winterfair 2016 bekend gemaakt. Erica van Unen maakte het winnende ontwerp. De organisatie had dit jaar de inwoners van Zwartsluis en omstreken uitgenodigd een ontwerp in te sturen voor het logo.
 

Open Monumentendag

In 1987 werd in navolging van Frankrijk de Open Monumentendag in Nederland geïntroduceerd. Een dag die in eerste instantie alleen gehouden werd op de tweede zaterdag van september. Monumenten werden gratis voor het publiek opengesteld, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. De Open Monumentendag was in Nederland een van de eerste instrumenten om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met monumenten. Om de organisatie uit te kunnen voeren werd de landelijke Stichting Open Monumentendag opgericht, gehuisvest in Amsterdam.

In 2016 vindt de Open Monumentendag plaats op zaterdag 10 en zondag 11 september.Bron: openmonumentendag.nl

 
Over Schoonewelle
Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht staat in Zwartsluis. De kern van de collectie van het museum is een veelzijdige verzameling, waarin de naturaliëncollectie-Schoonewelle met diorama- en vitrinepresentatie de veelsoortigheid van de natuur van het gebied Noord-West-Overijssel en omstreken demonstreert.

Roelof Johannes Schoonewelle (1889-1960) was de grondlegger van het huidige Museum voor Natuur en Ambacht. Als natuurliefhebber pur sang legde hij de basis voor een indrukwekkende collectie geprepareerde en opgezette dieren. Enkele jaren geleden is Schoonewelle verbouwd tot wat het nu is: een multi-functioneel Museum voor Natuur en Ambacht waar, naast de vaste expositie, mogelijkheden zijn voor tijdelijke exposities en de uitvoering van verscheidene culturele activiteiten.

___________________________________