Geschiedenis

Ga naar de site van Jeugd Natuurclub De Wieden


 
 
Geschiedenis

Het begin
Roelof Johannes Schoonewelle (1889-1960) was de grondlegger van het huidige Museum voor Natuur en Ambacht. Als natuurliefhebber pur sang legde hij de basis voor een indrukwekkende collectie geprepareerde en opgezette dieren.

Schoonewelle sr. begon zijn 'museum' in een kamertje van 5 x 5 meter in de Kerkstraat in Zwartsluis. Later schiep de familie Buisman mogelijkheden voor de bouw van een museum aan de Museumlaan. Zoon Roelof Johannes - Roel - Schoonewelle volgde in de voetsporen van vader de opleiding tot preparateur in Artis, Amsterdam. Roel Schoonewelle erfde de liefde voor het vak en de liefde voor het museum. Hij overleed, te vroeg, in 1994 op 61-jarige leeftijd.Van Museum Schoonewelle naar Schoonewelle Centrum Natuur en Ambacht
Rond de eeuwwisseling, na jaren van overleg met de gemeente, is Schoonewelle verbouwd tot een multi-functioneel Centrum voor Natuur en Ambacht waar, naast de vaste expositie, mogelijkheden zijn voor tijdelijke exposities en de uitvoering van verscheidene culturele activiteiten.Van Schoonewelle Centrum Natuur en Ambacht naar Schoonewelle Museum van Natuur en Ambacht

Begin 2012 is de volgende stap gezet. Schoonewelle maakt nu deel uit van Sluuspoort.
In het Museum is de bekende collectie Schoonewelle permanent te zien, een collectie met geprepareerde zoogdieren en vogels. Daarnaast is er de thema-expositie "Blijf bij de tijd", een expositie die nieuwsgierig maakt en alle elementen van het leven laat zien, van hemellichaam tot aan het leven op aarde. Het museum beschikt over een museumwinkel.
Rondom de tentoonstellingen wordt een divers programma van lezingen, workshops, cursussen en andere activiteiten georganiseerd door Sluuspoort/Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht.


 

Over Schoonewelle
Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht staat in Zwartsluis.
De kern van de collectie van het museum is een veelzijdige verzameling, waarin de naturaliëncollectie-Schoonewelle met diorama- en vitrinepresentatie de veelsoortigheid van de natuur van het gebied Noord-West-Overijssel en omstreken demonstreert.

Roelof Johannes Schoonewelle (1889-1960) was de grondlegger van het huidige Museum voor Natuur en Ambacht.
Als natuurliefhebber pur sang legde hij de basis voor een indrukwekkende collectie geprepareerde en opgezette dieren.
Enkele jaren geleden is Schoonewelle verbouwd tot wat het nu is: een multi-functioneel Museum voor Natuur en Ambacht waar, naast de vaste expositie, mogelijkheden zijn voor tijdelijke exposities en de uitvoering van verscheidene culturele activiteiten.

___________________________________